Wauw – hvilken tur jeg kom på. Det er faktisk svært at vælge de rigtige ord til at beskrive denne tur, men noget af det første, jeg kommer på er: storslående, smuk, krævende, udfordrende og til tider meget hård hvor jeg blev max presset.
Tour du Mont Blanc, som også forkortes TMB i daglig tale, er en vandretur rundt om det vilde bjerg Mont Blanc, og trailen går gennem 3 lande; Frankrig, Schweiz og Italien og så tilbage til Frankrig. I alt fik jeg tilbagelagt 159 km og ca. 10.000 højdemeter. Og lad mig blot formulere det således: på TMB er det højdemeterne, der er det interessante og ikke længden på de enkelte etaper.
Officielt er TMB-trailen 170 km, men der var et par gange, hvor trætheden overmandede mig på dagens etape, og jeg valgte derfor en alternativ måde at komme frem på. Ja, der er busser og toge, men jeg valgte den billige og nemme løsning ved at tomle et par gange. Lad mig blot sige, at den ene gang blev meget mindeværdig på den sjove måde, da jeg lærte Carlos at kende, som I kan læse om på dag 9’s beretning på Facbook (der er link hertil under dag 9 længere nede på siden.
Inspirationen til turen var udsprunget af en lydbog, jeg hørte, da jeg gik Gendarmstien i foråret. Bogen hedder Bjergtaget, og er skrevet af Tor Hernes og Majken Schultz, som gik GR5, der er en tur på 674 km gennem alperne fra Geneve til Nice. Jeg var fuldstændigt bjergbetaget af deres fortælling, og det satte gang i mine drømme.
Dog vidste jeg også, at GR5 nok var lige i overkanten for mig, så da de nævnte i bogen, at de undervejs havde krydset TMB-trailen, blev jeg nysgerrig, og så fik jeg gang i google-søgningen. Inden jeg havde set mig om, havde jeg bestilt en flybillet til Geneve, og hermed havde jeg commited mig selv til endnu et eventyr.
Det var en ualmindelig smuk tur, og når jeg sidder her og kigger billederne i gennem for at lave dette post, bliver jeg igen overvældet og den smukke natur.
Da jeg gik turen, var det stadig under indflydelse af Covid-19 situationen, og der var således nogle alpehytter, der endnu ikke
var genåbnet. Og ja, man bar mundbind indendørs, og ofte skulle jeg vælge et specifikt spisepunkt til morgenmaden på overnatningsstederne, så antallet af gæster blev spredt ud. Herudover oplevede jeg ikke, at det gav anledning til nogle særlige udfordringer.
Derudover havde vinteren 2020/2021 haft særligt godt fat, så der lå en del sne i områder, som ellers normalt ville være smeltet på dette tidspunkt. Det gav min tur en særlig dimension, da jeg aldrig før havde prøvet at vandre i sne, så jeg var glad for både stave og pigsko (også kaldet crampons).
TMB er absolut en tur, der kræver, at man har en vis grundform, hvis man skal hen over bjergene. Der er mange højdemeter, og nogle af etaperne er ret krævende. Nogle opstigninger var virkelig hårde, men den efterfølgende nedstigning kunne også mærkes – især i knæene. Dog er der mulighed for undervejs at tage et offentligt transportmiddel til næste sted, hvis dagsformen ikke er i top, eller at man vil forkorte turen. Jeg kender dog ikke meget til dette, men er sikker på, at Google her er din ven.
Derudover fik jeg et rigtig godt råd efter den første dag fra en af mine virtuelle vandrekammerater: at planlægge mine pauser. Og det virkede optimalt for mig. På nogle af de meget hårde opstigninger blev mit pausesystem således, at jeg skulle gå 15 min og herefter holde pause i 5 min, hvor jeg fik lidt at drikke og en bid af min energibar. På den måde klarede jeg de hårde passager på en meget mere kontrolleret måde.
Så kort sagt. Hvis du drømmer om en smuk, bjergbetagende og mindeværdig vandretur, kan jeg kun give TMB mine varmeste anbefalinger.
Rigtig god tur 🥾
Start- og slutsted | Chamonoix i Frankrig |
Antal dage |
10 dage MINE etaper
|
Periode | 25. juni – 7. juli 2021 |
Længde | 159 km Officielt er trailen 170 km, men jeg lavede et par short cuts undervejs. |
Højdemeter |
Ca. 10.000 m og nogle af dem var virkelig stride. Kilde: TMB Tent |
Afmærkning |
TMB er godt afmærket, og ellers støttede jeg mig til AllTrails-appen Flere steder på TMB er der forslag til alternative ruter, som gerne kommer højere op, og derfor er der mere udsigt. Det gør dog også, at ruten vil være hårdere. Da jeg gik TMB, var der et par af de alternative ruter, der var lukket på grund af for meget sne. The High Mountail Office i Chamonix kan oplyse om forholdene på ruten. |
Overnatning |
Alpehytter og vandrehjem i sovesale, hotel og Airbnb. Jeg havde booket alt hjemmefra nogle måneder før afrejse, hvilket anbefales, da de isolerede alpehytter i bjergene hurtigt bliver udsolgt. Jeg talte med flere, der allerede havde booket i januar. Booket via booking.com og hytternes hjemmesider. En del af hytterne kan kun bookes ved at skrive en mail til dem. Jeg har linket til disse steders hjemmesider i beskrivelsen for de forskellige dage. |
Måltider | Morgenmad og aftensmad var inkluderet i prisen på overnatningerne i alpehytterne og på vandrehjem. Desuden kunne man også tilkøbe en madpakke til frokosten, hvilket jeg dog ikke gjorde, da jeg hygger mig med at lave stop på små restauranter i bjergene. På hotellerne var det kun morgenmaden, der var inklusiv i priserne, men disse lå i større byer, så det var nemt at få aftensmad på en hyggelig restaurant. |
Bagage | Jeg bar selv på min bagage, men jeg ved, at der findes forskellige firmaer, der fragter bagagen fra sted til sted. Man søger blot på ‘luggage transfer service tour mont blanc’, og der kommer en række af udbydere frem. |
Udgifter | Fly København-Geneve: ca. 1.500 kr. Overnatning ca. 7.300 kr. Nogle af stederne var inkl. morgenmad og aftensmad. |
Hjemmesider/ |
Tour du Mont Blancs officielle hjemmeside er virkelig nyttig ift. planlægningen. Blandt andet har de dette interaktive kort, hvor man kan finde en del oplysning om overnatningsstederne. Denne hjemmeside beskriver forskellige alpehytter, vandrehjem, herberg eller hvad man nu vil kalde dem, så det er en god guide til at booke overnatning 🙂 Generelt er jeg glad for Cicerones guidebøger, hvilket også gjaldt denne gang, så jeg medbragte Tour of Mont Blanc: Comple two-way hiking guidebook an map booklet. |
‘How to get there’ |
Jeg fløj med Ryanair København – Geneve. I Geneve tog jeg toget til Chamonix. Toget går 1 gang i timen og turen tager ca. 3 timer. Dog skulle jeg skifte 3 gange, hvilket var lidt bøvlet. Togtider kan ses på SBB’s hjemmeside eller deres app. Jeg kan ikke huske prisen for togbilletten. men mener det var 2-300 kr. Da jeg skulle fra Chamonix til Geneve tog jeg en Flixbus, som var noget nemmere end toget, da jeg ikke skulle skifte undervejs. Billetten kostede 139 kr. og var dermed noget billigere end en togbillet. Turen tager ca. 1 time og 40 minutter, og billetterne kan købes på Flixbus’ hjemmeside. |
Glem ikke |
Jeg medbragte heldigvis vandrestave, og jeg er ellers ikke den, der normalt bruger stave. Pigsko (crampons), hvis der er meget sne. Det kan de fortælle om på The High Mountain Office, som ligger ved kirken på torvet i Chamonix. Efterfølgende kan de købes i en af de mange sportsbutikker i Chamonix. Husk kontanter, da det ikke er alle overnatningssteder, der accepterer kort. Det står dog som regel også på deres hjemmeside. Medbring lagenpose, da det er et krav hos nogle af overnatningsstederne. Jeg var glad for min hue og handsker, da der var koldt på nogle af bjergtoppene. Der var et par dage, hvor jeg ikke havde nogen dækning, så der var ingen kontakt til omverdenen. |
Turen hjemmefra Gentofte til Chamonix tog 11 timer, og alt forløb helt perfekt. Jeg havde en del skift undervejs, men der var ingen forsinkelser. Læs om ‘How to get there’ i faktaboksen.
I Chamonix boede jeg på Chalet Hôtel Le Prieuré (booking.com), som var et godt hotel, men jeg kunne nu godt have tænkt mig et hotel, der lå mere centralt. Det tog dog kun 10 minutter at gå ned til centrum. Til gengæld lå det meget tæt på busholdepladsen, når jeg skulle til Les Houches næste dag.
Vejret var skønt, så jeg slentrede rundt i byen, og desuden besøgte jeg The High Mountain Office, som kunne fortælle om trail- og snesituationen i bjergene. Således var der nogle alternative ruter, der var lukkede på grund af for meget sne, og jeg fik indkøbt et par snesko.
Anbefaling:
De serverer lækre hotdogs på Restaurant Hot Dog Artisanal.
Der er masser af sportsbutikker i Chamonix, hvis man mangler det sidste udstyr – fx pigsko (crampons).
Chamonix – Les Houches
Les Houches – Les Contamines
Ca 18 km – 9t 10min
Højdemeter: ca. 1.400 op og 1.300 ned
Turen startede med en bustur fra Chamonix til Les Houches, som er det officielle startssted for Tour du Mont Blanc. Busturen tager ca. 20 min. og koster 3 €. For at finde afgangstiderne skal man blot en tur på Rome2Rio’s hjemmeside. Det er en smuk bustur med masser af udsigt til bjergene, og som kører gennem små alpebyer.
Etapen i dag var virkelig hård, hvilket også skyldtes, at det var temmelig varmt. Der er virkelig mange højdemeter. som man skulle opad, men også nedturen fra Col de Trikot var virkelig hård for knæene. Da jeg når frem til Les Contamines var jeg fuldstændig mast – det var vel og mærke mast i en grad, så jeg tomlede den sidste del. Her vil jeg dog lige indskyde, at efter en god nats søvn var jeg klar igen næste dag med ny energi.
Les Contamines – Les Chapieux
19,3 km – 9t 10min
Højdemeter: 1.360 m op, 880 m ned
Endnu en dag med masser af højdemeter. Jeg var rimelig bekymret for etapen efter den første etape, og selvom andre vandrere havde fortalt, at det var den hårdeste etape på hele TMB, var det ikke min oplevelse. Jeg blev således ikke nær så udmattet.
Les Chapieux – Cabane du Combal
Ca. 17,5 km, 7t 10min
Højdemeter: 1.100 m op, 660 m ned
Endnu en gudesmuk dag i det skønneste vejr, som i følge guidebogen skulle være en af de nemmere. Turen op ad tog ca. 2 timer og 20 minutter og resten af etapen var med moderate stigninger eller ligefrem fladt. Jeg syntes dog, at opstigningen til Col de la Seigne (alt. 2.516 m) var relativ hård, men med min nye pauseteknik med fast indbyggede pauser, blev det alligevel en god opstigning.
Som altid var der den smukkeste udsigt på toppen, og igen kom Mont Blanc til syne, som ellers havde været gemt væk af andre bjerge i 2 dage. På toppen går man også over grænsen mellem Frankrig og Italien.
Cabane du Combal – Courmayeur
15,5 km – 6t 45min
Højdemeter: 580 m op, 1.350 m ned
Dagens etape var relativ kort, og det skyldtes, at jeg gerne ville have en overnatning i en by, hvor jeg kunne købe lidt ind, hvis jeg manglede noget. Det gjorde jeg så ikke, men Courmayer er en hyggelig by, hvor man sagtens kan lade sig underholde.
Etapen bød på en enkelt opstigning, som igen kvitterede med den smukkeste udsigt. Jeg må nu også konstatere, at vejret viste sig fra den venlige side, så der var masser af blå himmel. Er i øvrigt blevet fortalt, at vandreturene bliver nemmere på 4. dagen, hvilket var i dag. Jeg har da også noteret i min dagbog, at jeg kan mærke, at kroppen bliver stærkere, og jeg knap ænser rygsækken.
Courmayeur er en større by, hvor jeg slentrede rundt og nød livet i gaderne. I øvrigt er byen også et knudepunkt for busserne, som kører i alverdens retninger, hvis man ønsker at lave en kortere udgave af TMB.
Courmayeur – Rifugio Bonatti
12 km – 5t 25m
Højdemeter: 1.080 m op, 280 m ned
Endnu en smuk dag med udsigt til Mont Blanc og gennem dalen Val Ferret. Også her var der en lav- og højrute, og jeg valgte lavruten og sparede dermed mig selv for 640 ekstra højdemeter og 3 timers vandring.
Lavruten var super smuk og løb som en hylde langs bjerget Monte de la Saxe.
Alpehytten Rigugio
Rifugio Bonatti – La Fouly
Ca. 20 km – 7t 45min
Højdemeter: 980 m op 1.440 m ned
Endnu et bjerg er erobret – endda det højeste på hele min tur: Grand Col Ferret i 2.537 meters højde, og endnu et land blev indtaget, da jeg nu er i Schweiz
La Fouly er en lidt større by med bl.a. flere restauranter og supermarked. Desuden kører der flere busser herfra, og en del vandrere tog bussen herfra til næste stop: Champex.
La Fouly – Champex
15,5 km – 5t
Højdemeter: 510 m op, 650 m ned
Har skrevet følgende i min dagbog: “Jeg fristes næsten til at sige, at dagens etape var ‘a walk in the park’ med sølle 510 højdemeter at forcere”. Til gengæld løb rigtig meget af dagens etape gennem skovområde, da etapen gik i omkring 1.100-1.600 meters højde. Derfor kaldes den også af mange for den nemmeste etape på TMB, hvilket er en af grundene til, at flere vælger at tage bussen fra La Fouly til Champex.
Jeg nød dog etapen, og det er interessant at se, hvor forskelligt etaperne tager sig ud. Det var hyggeligt at gå igennem små alpebyer, der emmede at ægte schweizisk alpeidyl med de fine gamle bjælkehytter.
Champex – Col de la Forclaz
13,5 km – 5t 50min
Højdemeter: 850 m op, 761 m ned
For mig blev det TMB’s kedeligste etape. Der var ikke meget afveksling, og det meste af vandringen foregik i skoven, så jeg savnede nok lidt udsigt.
På en sådan dag bliver kage-pitstoppet endnu vigtigere, og netop på dagens etape havde jeg fornøjelsen af at nyde den lækreste hjemmelavede kage oppe i hytten på bjerget. Så pyt med at udsigten var begrænset pga. regn og tåge.
Dagens etape bød i øvrigt på en alternativ rute, som dog var lukket pga. for meget sne. I følge guidebogen skulle det være TMB’s hårdeste etape.
Col de la Forclaz – Tré-le-Champ
10 km – 2t 20min
Højdemeter: 394 m
Denne dag blev meget kort for mit vedkommende, da jeg simpelthen ikke gad, da regnen silede ned. Egentlig skulle etapen have været ca. 16 km, men jeg gik kun 10 km. Der var simpelthen ikke energi til at besejre endnu et bjerg Col de Balme, så efter noget tid vender jeg om, at begiver mig tilbage til hovedvejen. Så efter et par timer, var jeg slået tilbage til næsten start og stod i Trient.
På dette tidspunkt var regnen tiltaget voldsomt, så jeg bestemte mig for, at jeg i dag ville finde en alternativ løsning til at komme frem. Jeg tjekkede bustiderne og kunne konstatere, at der var alt for lang ventetid til mit temperament, så løsningen blev en tomletur. Det skulle blive en af de meget mindeværdige af slagsen, og jeg vil sent glemme Carlo – han gjorde virkelig indtryk. Læs om det i dagens dagbog…. det er en god historie 🙂
Tré-le-Champ– Chamonix
18 km – 9t 50min
Højdemeter: 1.600 m op, 920 m ned
Sidste dag på TMB, og det blev en virkelig mindeværdig finale på en fantastisk vandretur. Den var smuk, hård, krævende, udfordrende, skræmmende og virkelig. Jeg endte med at gå i ring rundt om et bjerg, hvilket resulterede i, at jeg besluttede at tage kabelliften det sidste stykke fra Plan Praz ned til Chamonix. Denne rundtur rundt om bjerget Le Brévent kostede mig 4 timer, og var vel og mærke 4 hårde timer, så jeg erkendte blot, at dette blev slutningen på mit Tour du Mont Blanc.
Og ved I hvad? Det kan godt være, jeg ikke gik de sidste 8 kilometer, og det gør slet ikke noget. Det var den vildeste etape, hvor jeg blev udfordret på mange måder…… og jeg kom i gennem. Jeg klatrede op ad stiger, jeg vandrede op ad stejle og smalle bjergstier, jeg forcerede en pokkers masse sne med pigsko på og jeg rutchede ned ad bjerget…. med vilje.
Og heldig var jeg også, da jeg fangede den sidste kabellift ned til Chamonix. Billetkontoret havde lukket, men liftoperatøren var så sød, at lad mig køre med alligevel. Lige der følte jeg mig bare ualmindelig heldig.
Og således gennemførte jeg Tour du Mont Blanc. Min plan var at tage den store lift op til Aiguille du Midi (alt. 3.842m) fra Chamonix dagen efter og se ud over det hele, men det var meget overskyet, så det droppede jeg. I stedet tøffede jeg rundt i Chamonix, købte lidt souvenirs, gik på café og ellers bare glædede mig over min bedrift de sidste 10 dage.
Smukke Malerweg i Tyskland
157 km – 7 dage
Fascinerende Rota Vicentina/Fishermen’s Trail i Portugal
243 km – 18 dage
Klassiske West Highland Way i Skotland
163 km – 8,5 dage
Den legendariske Franske Camino – det meste i Spanien
800 km – 38 dage
Bornholm Rundt – en ægte klassiker
84 km – 4 dage
Smukke Gendarmstien i Sønderjylland
84 km – 4 dage
Halsninoen i smukke Halsnæs
54 km – 2 dage
Alverdens dagsture i Danmark – mest på Sjælland, da det er her jeg bor 🙂