Tour Mont Blanc trail mark

Tour du Mont Blanc

Wauw – hvilken tur jeg kom på. Det er faktisk svært at vælge de rigtige ord til at beskrive denne tur, men noget af det første, jeg kommer på er: storslående, smuk, krævende, udfordrende og til tider meget hård hvor jeg blev max presset.

Tour du Mont Blanc, som også forkortes TMB i daglig tale, er en vandretur rundt om det vilde bjerg Mont Blanc, og trailen går gennem 3 lande; Frankrig, Schweiz og Italien og så tilbage til Frankrig. I alt fik jeg tilbagelagt 159 km og ca. 10.000 højdemeter. Og lad mig blot formulere det således: på TMB er det højdemeterne, der er det interessante og ikke længden på de enkelte etaper.

Officielt er TMB-trailen 170 km, men der var et par gange, hvor trætheden overmandede mig på dagens etape, og jeg valgte derfor en alternativ måde at komme frem på. Ja, der er busser og toge, men jeg valgte den billige og nemme løsning ved at tomle et par gange. Lad mig blot sige, at den ene gang blev meget mindeværdig på den sjove måde, da jeg lærte Carlos at kende, som I kan læse om på dag 9’s beretning på Facbook (der er link hertil under dag 9 længere nede på siden.

Inspirationen til turen var udsprunget af en lydbog, jeg hørte, da jeg gik Gendarmstien i foråret. Bogen hedder Bjergtaget, og er skrevet af Tor Hernes og Majken Schultz, som gik GR5, der er en tur på 674 km gennem alperne fra Geneve til Nice. Jeg var fuldstændigt bjergbetaget af deres fortælling, og det satte gang i mine drømme.

Dog vidste jeg også, at GR5 nok var lige i overkanten for mig, så da de nævnte i bogen, at de undervejs havde krydset TMB-trailen, blev jeg nysgerrig, og så fik jeg gang i google-søgningen. Inden jeg havde set mig om, havde jeg bestilt en flybillet til Geneve, og hermed havde jeg commited mig selv til endnu et eventyr. 

Det var en ualmindelig smuk tur, og når jeg sidder her og kigger billederne i gennem for at lave dette post, bliver jeg igen overvældet og den smukke natur.

Da jeg gik turen, var det stadig under indflydelse af Covid-19 situationen, og der var således nogle alpehytter, der endnu ikke 

var genåbnet. Og ja, man bar mundbind indendørs, og ofte skulle jeg vælge et specifikt spisepunkt til morgenmaden på overnatningsstederne, så antallet af gæster blev spredt ud. Herudover oplevede jeg ikke, at det gav anledning til nogle særlige udfordringer.

Derudover havde vinteren 2020/2021 haft særligt godt fat, så der lå en del sne i områder, som ellers normalt ville være smeltet på dette tidspunkt. Det gav min tur en særlig dimension, da jeg aldrig før havde prøvet at vandre i sne, så jeg var glad for både stave og pigsko (også kaldet crampons). 

TMB er absolut en tur, der kræver, at man har en vis grundform, hvis man skal hen over bjergene. Der er mange højdemeter, og nogle af etaperne er ret krævende. Nogle opstigninger var virkelig hårde, men den efterfølgende nedstigning kunne også mærkes – især i knæene. Dog er der mulighed for undervejs at tage et offentligt transportmiddel til næste sted, hvis dagsformen ikke er i top, eller at man vil forkorte turen. Jeg kender dog ikke meget til dette, men er sikker på, at Google her er din ven.

Derudover fik jeg et rigtig godt råd efter den første dag fra en af mine virtuelle vandrekammerater: at planlægge mine pauser. Og det virkede optimalt for mig. På nogle af de meget hårde opstigninger blev mit pausesystem således, at jeg skulle gå 15 min og herefter holde pause i 5 min, hvor jeg fik lidt at drikke og en bid af min energibar. På den måde klarede jeg de hårde passager på en meget mere kontrolleret måde.

Så kort sagt. Hvis du drømmer om en smuk, bjergbetagende og mindeværdig vandretur, kan jeg kun give TMB mine varmeste anbefalinger. 

Rigtig god tur 🥾

 

Tour Mont Blanc ruten

Faktaboks

Start- og slutsted Chamonoix i Frankrig
Antal dage

10 dage  

MINE etaper 
Der er altså ikke nødvendigvis den optimale etapeplanlægning, men læs uddybning under de enkelte etaper.

  1. Les Touches – Les Contamines (18 km, 1.400 hm op og 1.300 hm ned)
  2. Les Contamines – Les Chapieux (19,3 km, 1.360 hm op og 880 hm ned)
  3. Les Chapieux – Cabane du Combal (17,5 km, 1.100 hm op og 660 hm ned)
  4. Cabane du Combal – Courmayer (15,5 km, 580 hm op og 1.350 hm ned)
  5. Courmayer – Rifugio Bonatti (12 km, 1.080 hm op og 280 hm ned)
  6. Rifugio Bonatti – La Fouly (20 km, 980 hm op og 1.400 hm ned)
  7. La Fouly – Champex (15,5 km, 510 hm op og 650 hm ned)
  8. Champex – Col de la Forclaz (13,5 km, 850 hm op og 760 hm ned)
  9. Col de la Forclaz – Tré-le-Champ (10 km)
  10. Tré-le-Champ – Chamonix (18 km, 1.600 hm op og 920 hm ned)


Det er desuden let at gennemføre dele af TMB. Fx. kan man vandre fra Chamonix til Courmayour og herfra tage bussen tilbage til Chamonix, som kører gennem tunnelen under Mont Blanc. 

Periode 25. juni – 7. juli 2021 
Længde 159 km 
Officielt er trailen 170 km, men jeg lavede et par short cuts undervejs.
Højdemeter

Ca. 10.000 m og nogle af dem var virkelig stride.

Tour Mont Blanc Elevation profile

Kilde: TMB Tent

Afmærkning

TMB er godt afmærket, og ellers støttede jeg mig til AllTrails-appen

Flere steder på TMB er der forslag til alternative ruter, som gerne kommer højere op, og derfor er der mere udsigt. Det gør dog også, at ruten vil være hårdere. Da jeg gik TMB, var der et par af de alternative ruter, der var lukket på grund af for meget sne. The High Mountail Office i Chamonix kan oplyse om forholdene på ruten.

Overnatning

Alpehytter og vandrehjem i sovesale, hotel og Airbnb.

Jeg havde booket alt hjemmefra nogle måneder før afrejse, hvilket anbefales, da de isolerede alpehytter i bjergene hurtigt bliver udsolgt. Jeg talte med flere, der allerede havde booket i januar.

Booket via booking.com og hytternes hjemmesider. En del af hytterne kan kun bookes ved at skrive en mail til dem. Jeg har linket til disse steders hjemmesider i beskrivelsen for de forskellige dage.

Måltider

Morgenmad og aftensmad var inkluderet i prisen på overnatningerne i alpehytterne og på vandrehjem. Desuden kunne man også tilkøbe en madpakke til frokosten, hvilket jeg dog ikke gjorde, da jeg hygger mig med at lave stop på små restauranter i bjergene.

På hotellerne var det kun morgenmaden, der var inklusiv i priserne, men disse lå i større byer, så det var nemt at få aftensmad på en hyggelig restaurant.  

Bagage Jeg bar selv på min bagage, men jeg ved, at der findes forskellige firmaer, der fragter bagagen fra sted til sted. Man søger blot på ‘luggage transfer service tour mont blanc’, og der kommer en række af udbydere frem.
Udgifter Fly København-Geneve: ca. 1.500 kr.
Overnatning ca. 7.300 kr. Nogle af stederne var inkl. morgenmad og aftensmad.

Hjemmesider/
Guidebøger

Tour du Mont Blancs officielle hjemmeside er virkelig nyttig ift. planlægningen. Blandt andet har de dette interaktive kort, hvor man kan finde en del oplysning om overnatningsstederne.

Denne hjemmeside beskriver forskellige alpehytter, vandrehjem, herberg eller hvad man nu vil kalde dem, så det er en god guide til at booke overnatning 🙂

Generelt er jeg glad for Cicerones guidebøger, hvilket også gjaldt denne gang, så jeg medbragte Tour of Mont Blanc: Comple two-way hiking guidebook an map booklet.

‘How to get there’

Jeg fløj med Ryanair København – Geneve.

I Geneve tog jeg toget til Chamonix. Toget går 1 gang i timen og turen tager ca. 3 timer. Dog skulle jeg skifte 3 gange, hvilket var lidt bøvlet. Togtider kan ses på SBB’s hjemmeside eller deres app. Jeg kan ikke huske prisen for togbilletten. men mener det var 2-300 kr.

Da jeg skulle fra Chamonix til Geneve tog jeg en Flixbus, som var noget nemmere end toget, da jeg ikke skulle skifte undervejs. Billetten kostede 139 kr. og var dermed noget billigere end en togbillet. Turen tager ca. 1 time og 40 minutter, og billetterne kan købes på Flixbus’ hjemmeside.  

Glem ikke

Jeg medbragte heldigvis vandrestave, og jeg er ellers ikke den, der normalt bruger stave.

Pigsko (crampons), hvis der er meget sne. Det kan de fortælle om på The High Mountain Office, som ligger ved kirken på torvet i Chamonix. Efterfølgende kan de købes i en af de mange sportsbutikker i Chamonix.

Husk kontanter, da det ikke er alle overnatningssteder, der accepterer kort. Det står dog som regel også på deres hjemmeside.

Medbring lagenpose, da det er et krav hos nogle af overnatningsstederne.

Jeg var glad for min hue og handsker, da der var koldt på nogle af bjergtoppene. 

Der var et par dage, hvor jeg ikke havde nogen dækning, så der var ingen kontakt til omverdenen.

 

Etaper

Rejsedag

Turen hjemmefra Gentofte til Chamonix tog 11 timer, og alt forløb helt perfekt. Jeg havde en del skift undervejs, men der var ingen forsinkelser. Læs om ‘How to get there’ i faktaboksen. 

I Chamonix boede jeg på Chalet Hôtel Le Prieuré (booking.com), som var et godt hotel, men jeg kunne nu godt have tænkt mig et hotel, der lå mere centralt. Det tog dog kun 10 minutter at gå ned til centrum. Til gengæld lå det meget tæt på busholdepladsen, når jeg skulle til Les Houches næste dag.

Vejret var skønt, så jeg slentrede rundt i byen, og desuden besøgte jeg The High Mountain Office, som kunne fortælle om trail- og snesituationen i bjergene. Således var der nogle alternative ruter, der var lukkede på grund af for meget sne, og jeg fik indkøbt et par snesko.

Anbefaling:
De serverer lækre hotdogs på Restaurant Hot Dog Artisanal.

Der er masser af sportsbutikker i Chamonix, hvis man mangler det sidste udstyr – fx pigsko (crampons).

Tour Mont Blanc Chamonix
Chamonix
Tour Mont Blanc Chamonix
Der var smukke blomster overalt
Tour Mont Blanc Chamonix
Udsigten fra hotellet i Chamonix


Dag 1

Chamonix – Les Houches

Les Houches – Les Contamines
Ca 18 km – 9t 10min
Højdemeter: ca. 1.400 op og 1.300 ned

Turen startede med en bustur fra Chamonix til Les Houches, som er det officielle startssted for Tour du Mont Blanc. Busturen tager ca. 20 min. og koster 3 €. For at finde afgangstiderne skal man blot en tur på Rome2Rio’s hjemmeside. Det er en smuk bustur med masser af udsigt til bjergene, og som kører gennem små alpebyer.

Etapen i dag var virkelig hård, hvilket også skyldtes, at det var temmelig varmt. Der er virkelig mange højdemeter. som man skulle opad, men også nedturen fra Col de Trikot var virkelig hård for knæene. Da jeg når frem til Les Contamines var jeg fuldstændig mast – det var vel og mærke mast i en grad, så jeg tomlede den sidste del. Her vil jeg dog lige indskyde, at efter en god nats søvn var jeg klar igen næste dag med ny energi.

Min etape kort:

  • I Les Houches er der en port, som indikerer starten på Tour du Mont Blanc’s startsted.
  • Så snart man går fra hovedvejen, begynder det at gå op ad. 
  • Kaffestop på Restaurant D’Altitude alt. 1.600 m
  • Ved Col de Voza alt. 1.653 m kan man vælge mellem 2 ruter. Jeg tog den alternative over Col de Tricot, som også er hårdere end den traditionelle (siger andre)
    Ved Col de Voza kører der i øvrigt et tog til Le Nid d’Aigle. Og nej, at tage toget er ikke en smutvej…..
  • Undervejs passerer man en hængebro, der går over vandet, der strømmer ned fra Glacier de Bionnassay
  • Højeste punkt: Col De Tricot 2.120 m.
    Det var en virkeligt hård tur op ad bjerget, men også turen ned til Refuge de Miage var rigtig hårdt for knæene. Guidebogen skrev, at nedturen tog 40 min, men jeg brugte 70 min!!!  
  • Overnatning: Chalet-hôtel Gai Soleil i Les Contamines, booket via booking.com. Pænt og halvdyrt hotel, som jeg bookede i løbet af etapen, da det viste sig, at jeg ikke havde kræfterne til det vandrehjem, jeg havde booket i forvejen.
  • Med den viden jeg har nu, ville jeg nok have booket overnatning i alpehytten Refuge de Miage, så jeg ikke var blevet så udbrændt.
Tour Mont Blanc Les Houches
Starten på TMB i Les Houches
Tour Mont Blanc etape 1
Tour Mont Blanc etape 1
Fin afmærkning af trailen
Tour Mont Blanc etape 1
Hængebroen over Glacier de Bionnassay
Tour Mont Blanc etape 1
Der er masser af smuk flora på TMB
Tour Mont Blanc Col de Tricot
Toppen af Col de Tricot alt. 2.120 meter. Sodavanden havde jeg selv båret op.


Dag 2

Les Contamines – Les Chapieux
19,3 km – 9t 10min
Højdemeter: 1.360 m op, 880 m ned

Endnu en dag med masser af højdemeter. Jeg var rimelig bekymret for etapen efter den første etape, og selvom andre vandrere havde fortalt, at det var den hårdeste etape på hele TMB, var det ikke min oplevelse. Jeg blev således ikke nær så udmattet. 

Min etape kort:

  • De første 4-5 km var på relativ flad vej (man kan tage en bus på denne del)
  • På dette stykke findes pilgrimskapellet Notre-Dame de la Gorge, man passerer Pont Romain, alt. 1.425 m og går igennem den smukkeste dal.
  • Frokost på Refuge de la Balme – hyggeligt spisested med overnatningsmuligheder.
  • Herefter går det pænt op ad i ca. 9 km frem til Croix du la Bonhomme. 
  • På toppen ligger hytten Refuge de la Croix du Bonhomme, som skulle være helt legendarisk. Det var dog fuldt booket, da jeg gik turen.
  • Det sidste stykke til toppen (jeg tror ca. 1 km) gik gennem masser af sne, men det var nemt at gå i de andre vandrers fodsport
  • Den alternative rute var lukket pga. for meget sne
  • Overnatning:
    Det hyggelige herberg L’Auberge de la NovaLes Chapieux (alt. 1.554 m), som bookes via deres hjemmeside. Der er både sovesale og enkeltværelser. Jeg tog det sidste, hvilket kostede ca. 500 kr, som dog var inklusiv en god 3-retters menu og morgenmad. 
  • Lige ved siden af herberget findes en lille kiosk, hvor man fx. kan købe vabelplaster, energibarer og ikke mindst et knæbind til mit ømme knæ 🙂 
Tour Mont Blanc etape 2
Tour Mont Blanc etape 2
Tour Mont Blanc etape 2
Tour Mont Blanc etape 2
Der var faldet rigtig meget sne sent på året, så passagen krævede lidt ekstra.
Tour Mont Blanc etape 2
Croix du la Bonhomme. Alt 2.329 m
Tour Mont Blanc etape 2
Vandrehjemmet L'Auberg Nova. Der er både sovesale og private værelser.

Dag 3

Les Chapieux – Cabane du Combal
Ca. 17,5 km, 7t 10min
Højdemeter: 1.100 m op, 660 m ned 

Endnu en gudesmuk dag i det skønneste vejr, som i følge guidebogen skulle være en af de nemmere. Turen op ad tog ca. 2 timer og 20 minutter og resten af etapen var med moderate stigninger eller ligefrem fladt. Jeg syntes dog, at opstigningen til Col de la Seigne (alt. 2.516 m) var relativ hård, men med min nye pauseteknik med fast indbyggede pauser, blev det alligevel en god opstigning. 

Som altid var der den smukkeste udsigt på toppen, og igen kom Mont Blanc til syne, som ellers havde været gemt væk af andre bjerge i 2 dage. På toppen går man også over grænsen mellem Frankrig og Italien.

 

Min etape kort:

  • Fladt terræn gennem dalen Vallee des Glaciers, hvor man også passerer en stor dæmning.
  • Kaffepause efter 3 timer på Refuge des Mottets (alt. 1.870 m). Deres blåbærtærte smagte virkelig godt.
  • Herfra starter den hårde opstigning på ca. 4 km til Col de la Seigne (alt. 2.516 m), som også er grænsen til Italien. Vinden var kold, så jeg pakkede mig godt ind med jakke, vanter og hue.
  • Første del af nedstigningen var relativ svær, da jeg ikke kunne se afmærkningerne til TMB, da de var dækket af sne. Desuden gik fodsporene i sneen i alverdens retninger, så jeg var tydeligvis ikke den eneste, der havde svært ved at finde trailen. Her var det rart at kunne søge hjælp i AllTrails app’en.
  • Der var en hel del murmeldyr, der drønede rundt på bjergsiderne.
  • Der var en del sne, der skulle passeres på turen ned ad bjerget, men det gav ingen problemer.
  • Overnatning: 
    Bjerghytten Cabane du Combal, som bookes via deres hjemmeside. Jeg boede på en nyrenoveret 4-mands sovesal, men jeg var dog eneste gæst. Jeg syntes stedet var lidt kedeligt, og ville hellere have boet på Rigugio Elisabetta  som jeg passerede 1 time tidligere, og som havde den smukkeste udsigt, men der var fuldt booket. 
Tour Mont Blanc etape 3
Dæmningen i dalen Vallee des Glaciers
Tour Mont Blanc etape 3
Vallee des Glaciers
Tour Mont Blanc etape 3
Tour Mont Blanc etape 3
Tour Mont Blanc etape 3
Murmeldyret


Dag 4

Cabane du Combal – Courmayeur
15,5 km – 6t 45min
Højdemeter: 580 m op, 1.350 m ned

Dagens etape var relativ kort, og det skyldtes, at jeg gerne ville have en overnatning i en by, hvor jeg kunne købe lidt ind, hvis jeg manglede noget. Det gjorde jeg så ikke, men Courmayer er en hyggelig by, hvor man sagtens kan lade sig underholde.

Etapen bød på en enkelt opstigning, som igen kvitterede med den smukkeste udsigt. Jeg må nu også konstatere, at vejret viste sig fra den venlige side, så der var masser af blå himmel. Er i øvrigt blevet fortalt, at vandreturene bliver nemmere på 4. dagen, hvilket var i dag. Jeg har da også noteret i min dagbog, at jeg kan mærke, at kroppen bliver stærkere, og jeg knap ænser rygsækken. 

Courmayeur er en større by, hvor jeg slentrede rundt og nød livet i gaderne. I øvrigt er byen også et knudepunkt for busserne, som kører i alverdens retninger, hvis man ønsker at lave en kortere udgave af TMB.

Min etape kort:

  • De første 5 km går det opad, da jeg valgte højruten. 
  • Højeste punkt: Mont Favre spur (alt 2.430 m)
  • Herfra går det ned resten ad vejen og man har udsigt til dalen Val Veni.
  • Passerer søen Lac Chécrouit (alt. 1.956 m) undervejes
  • Frokost ved Col Checrouit, som ligger i skiområde. 
  • Ruten går gennem den hyggelige by Dolonne
  • Overnatning:
    Villa Novecento Romantic Hotel i Courmayeur (booket på booking.com). Pænt hotel, der dog ikke lå helt så centralt, som jeg kunne have ønsket. Ca. 10 minutters gang til midtbyen. Hotellet havde havde jacuzzi og sauna i kælderen.
  • Gode shoppingmuligheder i byen, bl.a. apotek og sportsbutikker.
Tour Mont Blanc etape 4
Lac Cabane du Combal
Tour Mont Blanc etape 4
Tour Mont Blanc etape 4
På toppen af Mont Favre Spur (alt 2.430 m)
Tour Mont Blanc etape 4
Tour Mont Blanc etape 4
Frokost ved Col Chécrouit (alt. 1.956 m)
Tour Mont Blanc etape 4
Den hyggelige lille by Dolonne


Dag 5

Courmayeur – Rifugio Bonatti
12 km – 5t 25m
Højdemeter: 1.080 m op, 280 m ned

Endnu en smuk dag med udsigt til Mont Blanc og  gennem dalen Val Ferret. Også her var der en lav- og højrute, og jeg valgte lavruten og sparede dermed mig selv for 640 ekstra højdemeter og 3 timers vandring. 

Lavruten var super smuk og løb som en hylde langs bjerget Monte de la Saxe.

Alpehytten Rigugio 

Min etape kort:

  • Turen ud af Courmayeur løber gennem den lille by Villair.
  • De første 4 km går opad gennem skovområder ad til tider smalle og stenede stier
  • Kaffepause undervejs på terrassen til alpehytten Rifugio Bertone (alt. 1.989 m) med udsigt til Mont Blanc og Aiguille Noire.
  • Fortsætte ad lavruten på bjerghylden til bjerget Mont de la Saxe
  • Overnatning: 
    Rifugio Bonatti (alt. 2.025 m). Stort og veldrevet alpehytte med store sovesale. Booking via deres hjemmeside, og prisen er inkl. morgenmad og 3-retters aftenmenu. 
Tour Mont Blanc etape 5
Tour Mont Blanc etape 5
Undervejs stejle og stenede passager
Tour Mont Blanc etpa 4
Tour Mont Blanc etape 5
Tour Mont Blanc etape 5
Bjerget Monte de la Saxe
Tour Mont Blanc etpa 4
Alpehytten Rifugio Bonatti


Dag 6

Rifugio Bonatti – La Fouly
Ca. 20 km – 7t 45min
Højdemeter: 980 m op 1.440 m ned

Endnu et bjerg er erobret – endda det højeste på hele min tur: Grand Col Ferret i 2.537 meters højde, og endnu et land blev indtaget, da jeg nu er i Schweiz 🇨🇭

La Fouly er en lidt større by med bl.a. flere restauranter og supermarked. Desuden kører der flere busser herfra, og en del vandrere tog bussen herfra til næste stop: Champex.

Min etape kort:

  • De første 4 km var relativ flade og herefter 2 km ned ad til Chalet Val Ferret (alt. 1.784 m)
  • Herefter 1 timer og 45 minutter opad mod Grand Col Ferret (alt. 2.537 m), som også repræsenterer grænsen til Schweiz. Der var meget vind på opturen, så jeg var glad for min hue og handsker.
  • Pause undervejs ved Rigugio Elena, som dog var lukket. 
  • Undervejs udsigt til bjerget Mont Dolent.
  • En del snepassager på den første del af nedturen til Schweiz. De var dog nemme at finde og passere, da jeg blot kunne følge det sorte spor fra fodsporene fra tidligere vandrere.
  •  Frokost i alpehytten La Peule (alt. 2.071 m)
  • Passerer byen Ferret
  • Overnatning
    Det private nyrenoverede vandrehjem Gîte de la Fouly, som bookes via deres hjemmeside. Det var sovesal til 8 personer og med virkelig pæne badefaciliteter. Jeg var dog eneste gæst
Tour Mont Blanc etape 6
Tour Mont Blanc etape 6
Turen op mod Grand Col Ferret giver udsigt til Mont Dolent og Rifugio Elena
Tour Mont Blanc etape 6


Dag 7

La Fouly – Champex 
15,5 km – 5t
Højdemeter: 510 m op, 650 m ned

Har skrevet følgende i min dagbog: “Jeg fristes næsten til at sige, at dagens etape var ‘a walk in the park’ med sølle 510 højdemeter at forcere”. Til gengæld løb rigtig meget af dagens etape gennem skovområde, da etapen gik i omkring 1.100-1.600 meters højde. Derfor kaldes den også af mange for den nemmeste etape på TMB, hvilket er en af grundene til, at flere vælger at tage bussen fra La Fouly til Champex.

Jeg nød dog etapen, og det er interessant at se, hvor forskelligt etaperne tager sig ud. Det var hyggeligt at gå igennem små alpebyer, der emmede at ægte schweizisk alpeidyl med de fine gamle bjælkehytter. 

Min etape kort:

  • Turen ud af La Fouly løber langs floden med det klareste blå vand.
  • Pitstop ved Le goût des cimes, der serverer hjemmelavede pandekager.
  • Etapen passerer flere små hyggelige byer, bl.a. Praz-de.Fort (alt. 1.151 m), der har mange fine gamle bjælkehuse. Her er også caféer, købmand og busstoppested.
  • Champex er en rigtig ferieby med masser af overnatningssteder, og hvor der fx. udlejes vandcykler på søen. 
  • Overnatning.
    Au Vieux Champex, som lå med smuk udsigt over søen. Det var booket via booking.com.
Tour Mont Blanc etape 7
Turen ud af La Fouly
Tour Mont Blanc etape 7
Fascinerende del af etapen
Tour du Mont Blanc etape 7
Gennem hyggelige schweiziske byer med gamle bjælkehuse


Dag 8

Champex – Col de la Forclaz
13,5 km – 5t 50min
Højdemeter: 850 m op, 761 m ned

For mig blev det TMB’s kedeligste etape. Der var ikke meget afveksling, og det meste af vandringen foregik i skoven, så jeg savnede nok lidt udsigt. 

På en sådan dag bliver kage-pitstoppet endnu vigtigere, og netop på dagens etape havde jeg fornøjelsen af at nyde den lækreste hjemmelavede kage oppe i hytten på bjerget. Så pyt med at udsigten var begrænset pga. regn og tåge. 

Dagens etape bød i øvrigt på en alternativ rute, som dog var lukket pga. for meget sne. I følge guidebogen skulle det være TMB’s hårdeste etape. 

Min etape kort:

  • Først 6 km flade eller nedadgående, som går gennem skov og passage af vand, som kommer ned fra bjerget
  • Efter 6 km går det op ad til dagens højeste punkt; Alp Bovine, 1.987 m. Undervejs lyden af koklokker fra de mange køer i området
  • Kage- og kaffestop i den lille hytte på Alp Bovine. De serverer den lækreste hjemmelavede kage.
  • 6 km ned fra Alp Bovine til Col de la Forclaz
  • Overnatning:
    Hotel Col de la Forclaz, som jeg bookede via mail til hotellet.
    Ok hotel, men virkede også noget træt og ‘nedslidt’. Dog rigtig venlig service.
Tour Mont Blanc etape 8
Afmærkningen til TMB
Tour Mont Blanc etape 8
Jeg skal bare lige rundt om hjørnet 🙂
Tour Mont Blanc etape 8
De lækreste hjemmelavede kager i hytten på Alp Bovine


Dag 9

Col de la Forclaz – Tré-le-Champ
10 km – 2t 20min
Højdemeter: 394 m

Denne dag blev meget kort for mit vedkommende, da jeg simpelthen ikke gad, da regnen silede ned. Egentlig skulle etapen have været ca. 16 km, men jeg gik kun 10 km. Der var simpelthen ikke energi til at besejre endnu et bjerg Col de Balme, så efter noget tid vender jeg om, at begiver mig tilbage til hovedvejen. Så efter et par timer, var jeg slået tilbage til næsten start og stod i Trient.

På dette tidspunkt var regnen tiltaget voldsomt, så jeg bestemte mig for, at jeg i dag ville finde en alternativ løsning til at komme frem. Jeg tjekkede bustiderne  og kunne konstatere, at der var alt for lang ventetid til mit temperament, så løsningen blev en tomletur. Det skulle blive en af de meget mindeværdige af slagsen, og jeg vil sent glemme Carlo – han gjorde virkelig indtryk. Læs om det i dagens dagbog…. det er en god historie 🙂 

Min etape kort:

  • Først passeres byen Trient, der kunne ses fra bjergstien, hvor jeg gik.
  • Jeg havde havde fejlagtigt begivet mig ud på den alternative rute til Col de Balme via Refuge les Grands, hvilket var en dårlig plan for mig i det regnfulde vejr, så jeg vender om og går tilbage til Trient.
  • Jeg tomler fra Trient til Tré-le-Champ. Turen tog 30 min. og undervejs passeres grænsen til Frankrig.
  • Overnatning
    Herberget Auberg la Boërne, som bestilles via deres hjemmeside. Bemærk at de kun modtog kontanter. Det er et meget autentisk sted med masser af charme. Man skal dog kunne lide at sove i meget små rum med mange senge i flere etager og meget besked toilet- og badeforhold.
    Maden var super lækker og levede op til den autentiske stil.
Tour Mont Blanc etape 9
På vej mod den alternative rute
Tour Mont Blanc etape 9
Tour Mont Blanc etape 8
Broen inden det begynder at gå op ad mod Refuge les Grands


Dag 10

Tré-le-Champ– Chamonix
18 km – 9t 50min
Højdemeter: 1.600 m op, 920 m ned

Sidste dag på TMB, og det blev en virkelig mindeværdig finale på en fantastisk vandretur. Den var smuk, hård, krævende, udfordrende, skræmmende og virkelig. Jeg endte med at gå i ring rundt om et bjerg, hvilket resulterede i, at jeg besluttede at tage kabelliften det sidste stykke fra Plan Praz ned til Chamonix. Denne rundtur rundt om bjerget Le Brévent kostede mig 4 timer, og var vel og mærke 4 hårde timer, så jeg erkendte blot, at dette blev slutningen på mit Tour du Mont Blanc.

Og ved I hvad? Det kan godt være, jeg ikke gik de sidste 8 kilometer, og det gør slet ikke noget. Det var den vildeste etape, hvor jeg blev udfordret på mange måder…… og jeg kom i gennem. Jeg klatrede op ad stiger, jeg vandrede op ad stejle og smalle bjergstier, jeg forcerede en pokkers masse sne med pigsko på og jeg rutchede ned ad bjerget…. med vilje.

Og heldig var jeg også, da jeg fangede den sidste kabellift ned til Chamonix. Billetkontoret havde lukket, men liftoperatøren var så sød, at lad mig køre med alligevel. Lige der følte jeg mig bare ualmindelig heldig.

Og således gennemførte jeg Tour du Mont Blanc. Min plan var at tage den store lift op til Aiguille du Midi (alt. 3.842m) fra Chamonix dagen efter og se ud over det hele, men det var meget overskyet, så det droppede jeg. I stedet tøffede jeg rundt i Chamonix, købte lidt souvenirs, gik på café og ellers bare glædede mig over min bedrift de sidste 10 dage. 

Min etape kort:

  • De første 4 km er lige op frem til Tête aux Vents, alt. 2.132 m
  • Det er en smuk tur, der løber som en hylde på bjerget med masser af alpevioler, den smukkeste udsigt OG bjerggeder
  • Det sidste stykke op til Tête aux Gents går ad stiger (der er en alternativ rute, hvis man vil undgå stigerne).
  • Det blæser en del og er begyndt at regne, så jeg springer de ekstra kilometer til Lac Blanc over.
  • Holder toiletpause ved La Flegere på pistestationen
  • Fortsætter til liftstationen La Porsa, alt. 2.075 m
  • Herfra videre mod Col Du Brevent
  • Efter 3 timer op ad af smalle og stejle bjergstier rammer jeg et større snedække, hvor jeg tager pigsko på.
  • Jeg når varden, og da sneen ser ud til at fortsætte i det uendelige, hvis jeg fortsætte efter skiltet, vælger jeg at gå ned i stedet. Det viser sig dog, at der kun havde været ca. 1-200 m til toppen.
  • Ender tilbage ved La Porsa….. der hvor jeg startede 4 timer tidligere.
  • Tager kabineliften ned fra Plan Praz til Chamonix (et par hundrede meter nede fra liftstationen La Porsa)
Tour Mont Blanc etape 9
Udsigten fra Auberge la Boërne
Tour Mont Blanc etape 10
Jeg var så heldig at se en del bjerggeder - endda flere gange på dagens etape
Tour Mont Blanc etape 10
Det sidste stykke mod Tête aux Vents
Tour Mont Blanc etape 10
Et uventet sneområde (for mig) ved Col du Brevent, der lige skulle passeres
Tour Mont Blanc etape 10
Så ender jeg, hvor jeg startede 4 timer tidligere!!
Tour Mont Blanc etape 10
Mont Blanc fra luften
Det hele set lidt fra oven........og dette bjerg Mont Blanc gik jeg rundt om (Foto: Lykke Reuther)


The End

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Læs om andre af mine skønne ture

Smukke Malerweg i Tyskland
157 km – 7 dage

rota

Fascinerende Rota Vicentina/Fishermen’s Trail i Portugal
243 km – 18 dage

Rota Vicentina etape 11 Carrapateira - Vila do Bispo

Klassiske West Highland Way i Skotland
163 km – 8,5 dage

West Highland Way dag 2_3

Den legendariske  Franske Camino – det meste i Spanien
800 km – 38 dage

Tankeskridt Caminoen

Bornholm Rundt – en ægte klassiker
84 km – 4 dage

Tankeskridt Bornholm Rundt Hammershus

Smukke Gendarmstien i Sønderjylland
84 km – 4 dage

Tankeskridt_Inge Færch_Gendarmstien

Halsninoen i smukke Halsnæs
54 km – 2 dage

Tankeskridt_Halsninoen

Alverdens dagsture i Danmark – mest på Sjælland, da det er her jeg bor 🙂